Šta je affiliate marketing

Šta je Affiliate marketing? To je najjednostavniji način za početnike da se ostvari zarada preko interneta.

Zarađuje se reklamiranjem tuđih proizvoda. Vlasnik proizvoda ima svoj Affiliate program.

Vlasnik proizvoda plaća procenat od prodaje (affiliate proviziju) svakome ko mu dovede novog kupca.

Ovo je kompletan vodič kroz affiliate marketing za početnike, sa odgovorima na sva najčešća pitanja.

Za bolji pregled stisni na tasturi Ctrl i klikni na + (plus) 2 puta

Šta je affiliate marketing

Ovaj blog post je kompletan vodič kroz affiliate marketnig za početnike. Šta je affiliate marketing? Affiliate (afiliejt) marketing je sistem prodaje preko interneta.

Affiliate znači – udružiti se. Zato se affiliate marketing kod nas zove i partnerski marketing.

PRODAVAC (vlasnik proizvoda) ima sajt na kom prodaje svoje proizvode i ima svoj Affiliate program.

PARTNER (affiliate marketar) se registruje u Affiliate program prodavca i dobija svoj affiliate link za promociju proizvoda prodavca. On se udružuje sa prodavcem, sa ciljem da nađe kupce za njegove proizvode i tako zaradi procenat od prodaje (affiliate proviziju). Affiliate marketar (partner) je posrednik između kupca i prodavca.

Affiliate marketar promoviše tuđe proizvode da bi zaradio affiliate proviziju od prodaje.

Kada affiliate marketar (partner) dovede kupca, vlasnik proizvoda (prodavac) zarađuje. Od te zarade on isplaćuje unapred određeni % (affiliate proviziju) marketaru koji je doveo kupca. Tako affiliate marketar ostvaruje zaradu.

Primer affiliate marketinga

Najveće affiliate provizije plaćaju hosting kompanije. Od 50 do125$ za svakog dovedenog kupca.

Registrovao sam se u FastComet Affiliate program i promovišem njihov hosting. Kad neko zakupi njihov hosting paket preko mog affiliate linka zarađujem 50$.


Klikni ispod i zakupi FastComet hosting preko mog linka. Ne plaćaš ništa skuplje, a ja dobijam zaradu.

Naravno, to ne funkcioniše baš ovako. Neko dođe na moj sajt i odmah klikne na dugme da kupi nešto, da ja zaradim.

Zato affiliate marketari prave blog postove sa detaljnom recenzijom proizvoda koji promovišu. Tek tada postoji šansa da posetilac zaista klikne na dugme i kupi nešto.

U njemu je 6 razloga zašto da zakupiš baš taj hosting.

Elementi affiliate marketinga

Tri elementa affiliate marketinga su: prodavac, partner i kupac.

PRODAVAC je vlasnik proizvoda koji ima sajt za prodaju svojih proizvoda i svoj Affiliate program.

PARTNER ili affiliate marketar ili skraćeno affiliate (afiliejt) je osoba koja promoviše (reklamira) proizvode prodavca.

KUPAC je osoba koja je kliknula na affiliate link partnera, preko njega došla na sajt prodavca i obavila kupovinu.

Kad se to desi partner je ostvario prodaju od koje je prodavac dobio zaradu. Od te zarade prodavac isplaćuje partneru % od prodaje, odnosno affiliate proviziju.

Affiliate marketing je trostruko dobitna kombinacija

Prodavac dobija nove kupce koje mu dovode partneri (affiliate marketari) i od njih zarađuje.
Partner (affiliate marketar) zarađuje affiliate proviziju.
Kupac, preko sajta partnera, dobija relevantne informacije, na osnovu kojih kupuje proizvod koji mu je zaista koristan.

Šta je Affiliate program?

Za affiliate marketing je potrebno da prodavac (vlasnik proizvoda) ima svoj Affiliate program.

To je kompjuterski sistem koji omogućuje da se neko registruje u taj program i dobije svoj affiliate link za promociju proizvoda tog prodavca.

Affiliate link partnera uvek vodi kupca na sajt prodavca gde se obavlja kupovina

Kompjuterski sistem, preko “kolačića” automatski prepoznaje affiliate link svakog člana tog Affiliate programa (partnera) i zna koji član je doveo kog kupca i kome treba da se isplati zarada za dovođenje tog kupca.


Danas svaka uspešna kompanija ima svoj Affiliate program. Vidi spisak najboljih Affiliate programa.

Registracija u Affiliate program je besplatna. Većina kompanija dozvoljava da se registruješ u njihov Affiliate program čak iako ne kupiš njihov proizvod.

Neke kompanije će te odmah primiti u svoj program i dobićeš affiliate link za promociju te kompanije.

Neke će te pitati kako planiraš da promovišeš njihov proizvod. Napisaćeš da ćeš ga promovisati na svom sajtu/blogu, FB stranici, YT kanalu i preko svoje email liste. Neke kompanije će prvo tražiti link tvog sajta da ocene da li možeš da promovišeš njihov proizvod.

Može se desiti da te ne prime u Affiliate program, ako procene da ti sajt nije dobar. Tako štite brend od amatera koji affiliate marketing rade tako što spamuju sve svojim affiliate linkom.

affiliate-mreze

Šta su affiliate mreže?

Za razliku od pojedinačnih Affiliate programa u kojima jedan prodavac ima svoj Affiliate program i sam isplaćuje zarade svojim partnerima koji su mu doveli nove kupce, postoje i affiliate mreže.

1. affiliate mrežu reffer-it-com lansirao je 1997. Wayne Marciano

Affiliate mreže su sajtovi koji povezuju prodavce (vlasnike proizvoda) i partnetre (affiliate marketare) koji promovišu proizvode tih prodavaca.

Prodavci se registruju na te mreže i nude svoje proizvode. I partneri se registruju na njih i biraju prodavce koji su registrovani na toj mreži, čije proizvode žele da promovišu.

Kad partner dovede kupca prodavcu čije proizvode je promovisao, onda mu zaradu (affiliate proviziju) isplaćuje ta affiliate mreža, a ne prodavac koji je ostvario zaradu.

Dakle, sve je u organizaciji te affiliate mreže. Zato ta affiliate mreža uzima svoj procenat zarade i od prodavaca i od partnera (affiliate marketara).

Najpoznatije affiliate mreže danas su: Amazon, Rakuten, Commision Junction, Shareasale, ClickBank, Digistore24, Fiverr, JVZoo, WarriorPlus, Affiliaxe, eBay, PartnerStack.


Affiliate mreže nisu najbolji izbor za početnike u affiliate marketingu. Ko želi da se registruje na njih kao partner, treba da prođe složenu proceduru prijave i verifikacije.

Zatim treba da prođe određenu proveru, da bi uopšte mogao da promoviše proizvode. One najčešće traže da partner već ima razvijen sajt na engleskom jeziku. Zatim postoje razna pravila vezana za način promocije proizvoda.

Još jedna negativna stvar je ta što većina affiliate mreža ima odrđen minimalni limit za podizanje ostvarene zarade. Na primer 100$. To znači da partner ne može da podigne zaradu sve dok ona ne bude minimalno 100$ ukupno.

Takođe, postoji i problem načina isplate zarade za nas sa Balkana. A pored toga, affiliate mreže se isplate samo ako se promocija radi globalno i na engleskom.

Kako se registruju prodaje?

Registracijom u Affiliate program prodavca partner dobija affiliate link sa svojim kodom.

Affiliate program prodavca je kompjuterski sistem koji automatski prepoznaje preko čijeg affiliate linka je kupac došao na sajt prodavca.

To se prati preko kodova koji se zovu “kolačići” (Cookies).

Svaki prodavac u okviru svog Affiliate programa određuje koliko će biti trajanje tih “kolačića”.

Na primer, u najpoznatijem Affiliate programu Amazon, trajanje tih kolačića je samo 24 sata. U većini programa je trajanje “kolačića” 30 ili 60 dana.

Šta to znači? Ako je trajanje “kolačića” 30 dana, to znači da ako kupac danas klikne na affiliate link partnera i preko njega dođe na sajt prodavca, on može da obavi kupovinu bilo kada u narednih 30 dana i partner će ostvariti zaradu.

Sistem “kolačića” ima veliku prednost za partnere (affiliate marketare). Mnogi Affiliate programi su online prodavnice sa velikim brojem proizvoda.

Kad kupac klikne na affiliate link partnera i preko njega dođe na sajt prodavca, on može da kupi bilo koji proizvod na sajtu i partner koji ga je doveo će zaraditi od tog proizvoda koji je kupac kupio.

Vrste affiliate zarada

3 vrste affiliate zarada: pay per sale, pay per lead, pay per click

Ubedljivo najčešća je opcija pay per sale – plaćanje po prodaji. Partner zarađuje ako dovede nekog na sajt prodavca i ako ta osoba obavi kupovinu. Dakle, partner je doveo kupca i ostvario prodaju.

Opcija pay per lead – plaćanje po lidu (lid je osoba koja je pokazala neko interesovanje za proizvod, ali još nije kupila ništa) znači da prodavac plaća partneru ako preko svog affiliate linka dovede osobu koja će na sajtu prodavca uraditi neku drugu akciju, a ne kupovinu. Na primer da da se registruje, da uradi anketu, da se upiše na email listu itd. Pošto nema prodaje zarada partnera je znatno manja nego u opciji pay per sale.

Opcija pay per click – plaćanje po kliku znači da partner na svom sajtu postavi baner (sliku) koji je linkom povezan na sajt prodavca. Prodavac, preko svog affiliate sistema, prati koliko je ljudi kliknulo na taj baner koji je postavljen na sajtu partnera i plaća partneru po broju tih klikova.

Ovde je affiliate zarada najmanja. Nije ostvarena prodaja niti je osoba koja je kliknula na baner uradila drugu akciju (kao u opciji pay per lead). Samo je došla na sajt prodavca.

sta-je-affiliate-marketing-slika

Kada je nastao?

Model affiliate marketinga je 1994. osmislio, patentirao i sproveo u praksu William J. Tobin, vlasnik kompanije PC Flowers &Gifts.

Affiliate marketing je postao poznat širom sveta kada je 1996. Amazon pokrenuo partnerski program, pozivajući affiliate marketare da na svoje sajtove postavljaju linkove do Amazona i dajući im % od svake prodaje.

Jeff Bezos, vlasnik Amazona, danas je najbogatiji čovek na svetu sa bogatstvom procenjenim na 200 milijardi dolara!

Da li je legitiman?

Naravno da jeste. Affiliate marketing je jedna od najrazvijenijih svetskih industrija. U svetu se kroz affiliate marketing “okreću” milijarde dolara.

Prema podacima Internet savetničkog biroa (Internet Advisori Bureau IBA) u Velikoj Britaniji su 2006. godine kroz affiliate marketing ostvarene prodaje vredne 2 milijarde funti, dok je ta cifra u 2012. godini bila 9 milijardi funti.

Američka Svezna trgovinska komisija (Federal Trade Commission) je 2000. godine objavila smernice za affiliate marketing. Dokument “Dot Com Disclosures: Information about Online Advertising” pomogao je jačanju legitimiteta affiliate marketinga u svetu.

Dokument je dopunjen 2008. godine i od blogera se traži da jasno pokažu svoj odnos sa kompanijama koje promovišu. Ili “u prevodu” da ne smeju da sakrivaju svoje affiliate linkove, nego moraju da ih jasno pokažu na sajtu.

Affiliate marketing je legitiman i priznat svuda u svetu i može se raditi bez ikakvih problema, za razliku od Multi Level Marketinga (MLM).

Neke najveće MLM kompanije su morale da plaćaju sudske kazne od nekoliko stotina miliona dolara zato što su njihovi promoteri obmanjivali ljude da će lako ostvariti zaradu.

Zato je Facebook zabranio reklamiranje bilo kakvih MLM kompanija i programa

U affiliate marketingu nema nikakvih obmana.

Promovišu se i prodaju konkretni proizvodi (fizički ili digitalni). Prodavci daju kupcu garanciju za povraćaj novca ako nije zadovoljan proizvodom.

prednosti-i-mane-affiliate-marketinga

Prednosti affiliate marketinga

Ne treba kreirati proizvod

Ne treba da trošiš vreme i znanje da praviš svoj proizvod. Jer promovišeš tuđe proizvode.

Minimalni ulog

Možeš pokrenuti affiliate biznis sa minimalnim ulaganjem. Trebaju ti sajt i autoresponder za email marketing. Za ozbiljan sajt treba da zakupiš domen i hosting. Domen je 10$ godišnje a hosting 40$.

Nemaš kontakt ni sa prodavcem ni sa kupcem

Affiliate marketar je samo posrednik između prodavca i kupca. Tvoj posao je da na svom sajtu promovišeš taj proizvod. Kad neko na tvom sajtu klikne na tvoj affiliate link, on ide na sajt prodavca da obavi kupovinu. Sve ide potpuno automatski.

Prodavac obezbeđuje kupcu sve

Proizvod, račun, isporuku, garanciju, uputstva za korišćenje, tehničku podršku i apdejte proizvoda. Posao affiliate marketara, je samo da promoviše proizvode.

Promocija više proizvoda

Možeš promovisati proizvode različitih prodavaca. Nema nikakvog ograničenja. Što više proizvoda promovišeš, veće su ti šanse za zaradu. Zar to nije logično?

Za razliku od MLM-a, gde ti kompanija koju promovišeš zabranjuje da reklamiraš druge MLM kompanije. Zar to nije nelogično?

Ako neko veruje u kvalitet prizvoda MLM kompanija, zar nije logično da napravi svoj sajt, da na njega postavi proizvode različitih MLM kompanija i da ih linkuje do njihovih sajtova? Tako bi imao daleko veće šanse za prodaju i zaradu.

Neograničena zarada

Možeš promovisati neograničen broj proizvoda različitih prodavaca. Ne postoje ograničenja u pogledu visine zarade. Sve zavisi od tebe!

Mogućnost ostvarivanja pasivne zarade

Pasivna zarada je kad jednom odradiš posao i na osnovu toga dobijaš redovnu mesečnu zaradu.

Najpoznatiji primer je izdavanje nekretnina. Jednom kupiš nekretninu i svakog meseca imaš redovnu pasivnu zaradu (kiriju) od izdavanja te nekretnine, koju jednom kupiš.

Affiliate marketing je dugoročan biznis koji ti može donositi pasivnu zaradu na 2 načina:

1. Promocijom proizvoda za koji se plaća mesečna članarina.
2. Kad imaš evergreen blog postove.

1. način – Promocijom proizvoda za koje se plaća mesečna članarina, kroz affiliate marketing, ostvaruješ pasivnu (ponavljajuću) zaradu svakog meseca.

Jednom nađeš kupca za takav proizvod i onda svakog meseca dobijaš pasivnu zaradu sve dok on plaća svoju mesečnu članarinu za proizvod.

Postoje mnogi digitalni proizvodi za čije korišćenje se plaća mesečna članarina. Najpoznatiji primer su autoresponderi.

Pasivnu mesečnu zaradu možeš ostvariti promocijom moje Učionice za internet zaradu.

2. način – Pisanje izuzetno kvalitetnih blog postova, koji će se rangirati na prvoj strani Google pretrage.

Ako imaš blog post koji je u vrhu Google pretrage i u kom je tvoj affiliate link za neki proizvod, ljudi će stalno dolaziti na taj post i kupovati taj proizvod preko tvog affiliate linka.

Na primer, ja imam blog post u kom promovišem jednu hosting kompaniju. Jednom sam uložio vreme da ga kreiram i on je uvek na sajtu i donosi mi pasivnu zaradu.

Neko će sutra da vidi taj post, klikne na moj affiliate link, zakupi taj hosting i donese mi affiliate zaradu. Neko će to uraditi sledećeg meseca ili sledeće godine. Taj evergreen post će mi stalno donositi pasivnu affiliate zaradu.

Nedostaci affiliate marketinga

Treba puno znanja

Za uspešan affiliate marketing, koji donosi zaradu, treba stalno učiti. Treba poznavati razne oblasti: izrada sajta, content marketing, copywriting, SEO, prodaja, email marketing, video marketing …

Treba puno vremena

Affiliate marketing je dugoročan biznis. Prvo treba ulagati puno vremena u edukaciju. Zatim u kreiranje sadržaja. I na kraju treba dosta vremena dok stekneš dovoljno veliku publiku koja će stalno posećivati sajt (saobraćaj – traffic).

Nema brze zarade

U affiliate marketingu nema zarade “preko noći”. Najčešće je ptrebno 6-12 meseci stalnog kreiranja dobrog sadržaja (blog postova, videa, lid magneta) da se stekne dovoljno publike i počne da ostvaruje nekakva zarada. Kad se napravi dovoljno sadržaja i stekne dovoljno publike, zarada počinje da raste.

Ne postoji kontrola prihoda

Kada jednom počneš da ostvaruješ affiliate zaradu od nekog proizvoda, to ne znači da ćeš je stalno ostvarivati. Sve zavisi isključivo od broja tvojih prodaja svakog meseca. Ako u nekom mesecu ne ostvariš prodaju, nećeš imati nikakvu zaradu. Takođe, mogu se desiti promene kod tog prodavca kog promovišeš.

Amazon je 2020. smanjio affiliate provizije za mnoge proizvode, što je prepolovilo zarade affiliate partnera. Zato treba promovisati proizvode različitih prodavaca. “Ne treba sva jaja držati u jednoj korpi”.

Najuspešniji affiliate marketari

Postoji mnogo ljudi koji manje ili više uspešno rade affiliate marketing. Evo liste najuspešnijih affiliate marketara.

Najpoznatiji je Pat Flynn, vlasnik smartpassiveincome (SPI), koji zarađuje preko 50 hiljada dolara mesečno.

Drugi je John Chow, vlasnik sajta johnchow.com, koji zarađuje oko 45 hiljada dolara mesečno.

Tu je i Darren Rowse, vlasnik sajta problogger, sa mesečnom zaradom od oko 40 hiljada dolara.

Naravno, ovo su samo neki najpoznatiji. Oni prodaju svoje kurseve, koji im donose veću zaradu od affiliate programa.

Uspešan affiliate marketing

Evo primera kako je Pat Flynn, koga sam pomenuo kao jednog od najuspešnijih, zarađivao koristeći sistem – indirektne promocije.

On je kreirao puno korisnih sadržaja (blog postova i videa o tome kako se pokreće i kako se uspešno radi podcast (podkast). Podcast je audio sadržaj.

U svim tim sadržajima je, indirektno, pominjao i mikrofon koji on koristi. Svud je postavljajo affiliate link za kupovinu tog mikrofona. Tako je ostvario veliku affiliate zaradu od prodaje tog mikrofona.

Kako početi affiliate marketing?

Affiliate marketing za početnike logično nameće prvo pitanje – Kako početi affiliate marketing?

Za uspešan affiliate marketing trebaju ti 3 stvari:
Sajt/blog, Autoresponder i YouTube kanal

Prva stvar je da imaš TVOJ sajt/blog. Sajt je tvoj tek kada zakupiš domen i hosting.

Zaboravi besplatne platforme (Blogger, Wix, Weebly). To je za amatere koji imaju hobi, a ne biznis. Samo ozbiljan sajt, na zakupljenom hostingu, nad kojim imaš punu kontrolu, donosi zaradu. Sajt je tvoja kancelarija koja radi 24/7.

Na sajt dovodiš saobraćaj (traffic), odnosno posete, sa Google pretrage i društvenih mreža. Na sajtu konvertuješ posetioce u kupce, kroz email marketing.

Druga stvar je da imaš nalog na nekom autoresponder servisu. Najbolji je MailerLite. Pogledaj video.

Preduzmi akciju i SADA napravi MailerLite nalog

ODMAH treba da počneš da gradiš svoju email listu. Email marketing je najmoćniji način da dođeš do kupaca i zarade.

Treća stvar je da imaš svoj YouTube kanal. Video je danas glavni marketing alat za privlačenje pažnje kupaca.

Pogledaj koje digitalne marketing alate možeš da koristiš za promociju affiliate proizvoda.

kako-izabrati-affiliate-proizvode

Kako izabrati proizvode za promociju?

Za uspešan affiliate marketing najbolje je da promovišeš proizvode koje voliš i koristiš. Ne treba da promovišeš neki proizvod samo zato što nudi veliku affiliate proviziju. Pogotovo ako te ta oblast ne zanima.

Publika jasno vidi da li promovišeš nešto sa srcem i stvarnim ubeđenjem ili želiš da “uvališ” nešto da bi zaradio/zaradila.

Od čega je najlogičnije da počneš? Kao što sam već napisao, za ozbiljan affiliate biznis trebaju ti sajt i autoresponder. Za ozbiljan sajt, treba da zakupiš domen i hosting. Zato je logično i prirodno da prvo promovišeš kompaniju kod koje imaš zakupljen hosting.

Ozbiljan sajt se pravi na WordPress platformi, tako što se na nju postavi neka WordPress tema. Zato je sledeći logičan korak da promovišeš WP temu koju već koristiš.

Sledeće je da radiš email marketing i promovišeš autoresponder koji koristiš. Ali, sve ovo nije obavezno.

Ako imaš oblast interesovanja (tržišnu nišu) koja će biti tema tvog sajta, promovisaćeš proizvode iz te oblasti.

Ko plaća najveće affiliate provizije?

Da ostvariš zaradu na internetu treba da imaš sajt. Za sajt treba da imaš hosting. Logično je da promovišeš kompaniju čiji hosting koristiš.

Najveće affiliate provizije plaćaju hosting kompanije

Promocija hostinga je idealna za početnike. Možeš besplatno da se registruješ u Affiliate program hosting kompanije i dobiješ affiliate link za njenu promociju.

Svaki put kad neko zakupi hosting preko tvog affiliate linka, dobijaš jednokratnu zaradu od 50$ do 125$. Zavisi od broja kupaca koje dovedeš u jednom mesecu.

Nađi 6 ljudi mesečno da zakupe hosting preko tvog linka i dobijaš 6×75 = 450$. Nađi 11 ljudi i zarađuješ 11×100 = 1.100$. Nađi 21 i tvoja zarada je 21×125 = 2.625$.

Za to treba da imaš WordPress sajt i blog post sa recenzijom tog hostinga. I YouTube kanal sa video recencijom tog hostinga.


Klikni ispod i zakupi FastComet hosting preko mog linka. Ne plaćaš ništa skuplje, a ja dobijam zaradu.

sta-je-potrebno-za-affiliate-marketing

Kako se radi affiliate marketing?

Osnova affiliate marketinga je deljenje vrednosti, a ne deljenje affiliate linkova!

Suština affiliate marketinga je promocija proizvoda koji zaista vrede, ljudima kojima će oni zaista biti korisni

Radi se tako što se registruješ u affiliate program one kompanije čiji proizvod želiš da promovišeš i dobiješ affiliate link za promociju proizvoda ili kompanije.

Zatim na svom WordPress sajtu i blogu pišeš blog postove (jednom sedmično), na svom YouTube kanalu praviš videa (2-3 puta sedmično) i na svojoj Facebook stranici postavljaš objave (3-7 puta sedmično). To je deljenje vrednosti.

Tema svih sadržaja koje praviš treba da bude vezana za tržišnu nišu proizvoda koje promovišeš.

Ako promovišeš softver za editovanje videa, onda pravi korisne sadržaje u vezi izrade videa.

I onda, kroz te sadržaje, INDIREKTNO promoviši proizvod od kog ostvaruješ proviziju. To je affiliate marketing.

Napraviš video tutorijal – Kako se edituje video pomoću određenog softvera i u opisu videa staviš svoj affiliate link za kupovinu tog softvera koji promovišeš.

Deo videa Affiliate Marketing Tutorial For Beginners, koji je uradio Darrel Wilson i koji sam preveo za tebe, o tome kako se radi affiliate marketing.

Kako se NE radi affiliate marketing

Ne radi se spamovanjem ljudi tvojim affiliate linkom uz poruke:

“Najbolja ponuda. Sigurna kompanija. Siguran program. Zarađuj dok spavaš. Ostvari finansijsku slobodu. Registruj se odmah. Kupi odmah. Zaradi iz udobnosti svog doma radeći 2 sata nedeljno. Zaradi lako i brzo. Napiši da u komentaru. Za info u inbox.”

Ako postavljaš ovakve objave, zapitaj se ovo: Zašto bi neko, ko te uopšte ne poznaje, kupio baš od tebe? Kad to isto može kupiti preko bilo čijeg linka.

Kada odmah staviš svoj affiliate link, kliknuće na tvoj link i videće koji je to proizvod ili kompanija. Otići će na Google i YouTube i pronaći sve o tome.

Ako mu se sviđa, kupiće preko linka onoga ko mu je dao najviše vrednosti i informacija o tom proizvodu.

Neće kupovati od tebe ako prvo ne pružiš vrednost

Za koga jeste affiliate marketing?

Pošto je ovo affiliate marketing za početnike, pitanje je za koga jeste affiliate marketing.

Affiliate marketing JESTE za ljude koji uživaju u sticanju novih znanja i veština. Za ljude koji su vredni, strpljivi i uporni.

Za ljude koji shvataju da je prodaja nešto pozitivno i vredno i da je cilj prodaje pomoći nekome da reši svoj problem.

Za ljude koji žele da pokrenu internet biznis koji će im donositi zaradu. Koji žele da ulože vreme i novac u taj biznis. Za ljude koji svakodnevno rade taj biznis.

Za ljude koji dele vrednost i znanje, kreiranjem korisnih i kvalitetnih sadržaja. Za ljude koji žele da pomažu drugima.

Za koga nije affiliate marketing?

Pošto je ovo affiliate marketing za početnike, pitanje je za koga nije affiliate marketing.

Affiliate marketing NIJE za ljude koji ne vole da uče.

Nije za one koji su lenji i koji misle da se zarada može ostvariti brzo i lako, bez ikakvih znanja i veština.

Nije za ljude koji su sve žele da ostvare na brzinu i nisu spremni da ulože 6-12 meseci svakodnevnog učenja i rada da dođu do redovne affiliate zarade.

Nije za ljude koji žele da samo podele svoj affiliate link da bi neko kupio i da oni zarade. Za ljude koji ne žele da ulože vreme i novac u svoj affiliate marketing biznis.

Affiliate marketing NIJE za one koji ne žele da zakupe domen i hosting za svoj sajt / blog.

Nije za one koji ne žele da rade email marketing. Za ljude koji misle da je dovoljno da samo povremeno podele svoj affiliate link na društvenim mrežama i da će tako zaraditi.

Za ljude koji “nemaju vremena” da svakodnevno uče i rade svoj biznis. Za ljude koji ne žele da kreiraju korisne sadržaje i ne vole da dele svoje znanje i pomažu drugima.

Šta su authority sajtovi?

Authority sajt je biznis model koji je danas najuspešniji u oblasti affiliate marketinga.

Authority sajt je sajt/blog specijalizovan za usku tržišnu nišu

Na takvom sajtu se nalaze blog postovi koji detalnjo, stručno i opširno objašnjavaju temu kojoj su posvećeni. To su blog postovi tipa “Ultimativni vodič za nešto” ili postovi sa listama “10 najboljih proizvoda u nekoj oblasti”.

Dakle, pre svega, oni dele veliku vrednost. Dele detaljne i korisne informacije. Zahvaljujući tome oni postaju autoritet za tu tržišnu nišu. Zato ljudi veruju njihovim procenama.

I onda tu dolazi affiliate marketing. U svakom blog postu na authority sajtu su affiliate linkovi do proizvoda koji se pominju. Najčešće su to affiliate linkovi do Amazona.

Authority sajtovi su vrlo optimizovani za pretraživače (SEO)

Zato su njihovi postovi uvek u vrhu Google pretrage.

Velika većina ljudi, pre nego što se odluči za kupovinu,na Google pretražuje informacije o proizvodu koji želi da kupi. Tada im se u vrhu pretrage pojavljuju authority sajtovi.

Ljudi dođu na njih i dobiju prave, kvalitetne informacije. I onda kliknu na affiliate link na tom sajtu koji ih vodi na Amazon da kupe proizvod.

Jer su na authority sajtu dobili prave informacije pomoću kojih su doneli odluku o kupovini.

Tako ovi sajtovi, zahvaljujući odličnoj optimizaciji imaju na hiljade poseta dnevno. I naravno, prave veliki broj prodaja.

Na taj način ostvaruju veliku pasivnu zaradu. Jednom objave kvalitetan blog post i on im svakog dana donosi nove posete sa Google, nove kupce i pasivnu zaradu.

Primeri takvih najuspešnijih authority sajtova su:

NerdWallet za finansije, Wirecutter za razne kućne proizvode, DatingAdvice za upoznavanja, PCPartPicker za kompjutere, ThePointsGuy za putovanja, AbbyLavson koja piše o nekoliko tema. Između ostalog i o blogovanju itd.

Od koga učiti affiliate marketing?

Pošto je ovo affiliate marketing za početnike, pitanje je od koga učiti affiliate marketing.

Za početak ti predlažem da pročitaš blog post Istoka Pavlovića o affiliate marketingu.

Evo i dela intervjua sa Istokom Pavlovićem koji je uradio Ivan Kosogor. Tu Istok govori kako se osećao kada je ostvario prvu affiliate zaradu.

Vidi vebinar o affiliate marketinguNedim Šabić.

Od sadržaja na engleskom pogledaj vodič za affiliate marketing koji je uradio Neil Patel. I naravno, affiliate marketing vodičPat Flynn. Tu je i Adam Enfroy.

Pokreni svoj Affiliate program

Sve do sada sam pisao iz ugla affiliate marketara koji promovišu tuđe proizvode. Ali, postoji i ugao prodavca.

Danas svako može pokrenuti svoj Affiliate program.

To može biti posebno korisno manjim firmama. Na primer, kod nas ima dosta tih firmi koje se bave proizvodnjom neke svoje kozmetike. I dosta njih je pokrenulo Affiliate program.

Tehnički, postoji dosta online platformi preko kojih se može pokrenuti sopstveni Affiliate program.

Affiliate program Znanje i Zarada

U mom Affiliate programu Znanje i Zarada promovišemo dva moja digitalna proizvoda.

Učionica za internet zaradu – Membership program sa mesečnom članarinom. Video kurs – Kako da postaviš svoj Marketing sistem.

Ovaj affiliate program je idealan za početnike

U ovom programu možeš ostvariti i aktivnu (jednokratnu) zaradu, promocijom Video kursa i pasivnu (mesečnu) zaradu, promocijom Učionice za internet zaradu.

Uključi se u Affiliate program Znanje i Zarada

Besplatna E-knjiga

Preuzmi besplatnu E-knjigu – Šta je affiliate marketing

sta-je-affiliate-marketing-e-knjiga
cesta-pitanja-o-affiliate-marketingu

Najčešća pitanja

U nastavku su odgovori na najčešća pitanja (FAQ) o affiliate marektingu

Da li je affiliate marketing lak?

Affiliate marketing je najjednostavniji način da ostvariš internet zaradu. Treba “samo” da reklamiraš tuđe proizvode. Iako je jednostavan nije nimalo lak. Zahteva puno učenja, puno rada i vremena.

Da li je affiliate marketing pogodan za početnike?

Jeste. Jer je jednostavan. Ali treba uložiti puno truda i vremena do zarade.

Da li mogu da radim affiliate marketing ako ne znam engleski?

Teoretski, možeš. Samo treba da koristiš Google Translate, jer je većina stvari na engleskom.

Koliko košta affiliate marketing?

Registracija u bilo koji affiliate program je besplatna. Tako da, teoretski, ne košta ništa. Možeš početi bez ulaganja. U praksi, ipak treba uložiti novac. Prvo treba uložiti u zakup domena i hostinga za sajt. Onda, možda, u neki online kurs za edukaciju, u neke dodatne alate i na kraju u oglašavanje.

Da li treba imati sajt/blog?

Teoretski, nije potrebno. Ali, praktično, nema ozbiljnog affiliate biznisa ako ne zakupiš domen i hosting i ne napraviš saj/blog.

Koliko se može zaraditi?

Teoretski, zarada je neograničena, ali sve zavisi od tebe. Zavisi od toga koliko ćeš ozbiljno učiti i raditi svoj affiliate biznis. Treba da imaš mentalni stav preduzetnika. Da to shvatiš kao svoj biznis i da ga učiš i radiš svakodnevno. Samo tako ćeš zaraditi.

Kada se može ostvariti zarada?

Sve zavisi od tebe i koliko ozbiljno radiš. Prvo treba mnogo da učiš (da pogledaš mnogo postova i mnogo videa). Zatim treba da napraviš sajt/blog, da povežeš autoresponder, da napraviš lid magnet, da napišeš desetak blog postova, da objaviš desetak videa na YT kanalu, da postavljaš objave na FB stranici. Da stekneš publiku kojoj ćeš moći da promovišeš proizvode. Za sve to potrebno je bar 6 do 12 meseci.

Da li treba da imam firmu?

Ne moraš da registruješ firmu da se baviš affiliate marketingom. Pogotovo ne u početku. Ali, kasnije, ako dođeš do toga da ostvaruješ redovnu i veću zaradu, raspitaj se o tome u nadležnim institucijama.

Da li se plaća porez na zaradu?

U svakoj ozbiljnoj državi se plaća porez na svaku zaradu. Ako tek počinješ, ne treba odmah da brineš o tome. Kad počneš da ostvaruješ neku redovnu zaradu, onda se raspitaj o tome kako se plaća porez.

Da li na sajtu mogu promovisati sve proizvode?

Ne ako su proizvodi iz različitih oblasti (niša). Ako napraviš blog o putovanjima, nelogično je da na njemu promovišeš proizvode za mršavljenje.

Ali, ako napraviš blog o internet zaradi, onda je logično da na njemu promovišeš i hosting kompaniju i WP temu i autoresponder i softver za editovanje videa. Jer su to sve proizvodi potrebni za zaradu.

Ako želiš da promovišeš proizvode iz različitih oblasti, zakupiš hosting paket za više sajtova. Praviš posebne sajtove za posebne oblasti proizvoda koje promovišeš.

Da li je dobar Google AdSense?

To je opcija da dozvoliš da Google objavljuje na tvom sajtu reklame raznih firmi.

Pre svega, to nije affiliate marketing. Zatim, to se ne isplati ako nemaš hiljade poseta mesečno. I na kraju, to deluje loše za posetioca koji je došao na tvoj sajt da sazna nešto o proizvodu koji promovišeš. Odmah će videti da tebi nije cilj da njemu pomogneš, nego da mu “uvališ” nešto da bi ti zaradio.

Da li može da se radi na telefonu?

Ozbiljan biznis se radi na kompjuteru. Telefon je samo informativni alat. Ne možeš na njemu da uređuješ sajt i edituješ videa.

Da li mogu da pravim blog o temi koja me zanima?

Naravno da možeš, ali nećeš zaraditi ako ne prodaješ nešto preko bloga.

Poenta je da praviš blog sa temom vezanom za affiliate proizvode koje promovišeš i da zaradiš prodajom tih proizvoda.

Da li postoje domaći affiliate programi?

Postoje domaći affiliate programi. Tu su najzastupljenije domaće hosting kompanije, a zatim kompanije koje prodaju kozmetiku. Ukucaj u Google temu + affiliate program. Na primer, kozmetika + affiliate program.

Affiliate provizije domaćih firmi su znatno manje od stranih firmi u istoj oblasti.

Na primer, hosting paket na domaćoj kompaniji košta 30$ i daju affiliate proviziju 50%, što je 15$. A strane kompanije daju affiliate proviziju za sličan paket 50$.


WordPress Video kurs

BESPLATAN i 100% praktičan
WP Video kurs za početnike

Imaš pristup WP sajtu gde ODMAH
učiš izradu sajta uz tutorijale iz kursa

Pogledaj WordPress Video kurs


Zaključak

Ako želiš da ostvariš zaradu preko interneta, najjednostavniji način je affiliate marketing.

U ovom postu sam napravio kompletan vodič kroz affiliate marketing za početnike. Sa odgovorima na sva najčešća pitanja o affiliate marketingu.

Nadam se da ti je ovaj post razjasnio neke stvari o affiliate marketingu i da ti je bio koristan.

sta-je-affiliate-marketing-image
Šta je affiliate marketing

Preporučeni video

Prijavi se (subscribe) na moj YouTube kanal i klikni na zvonce za obaveštenje kad objavim video.

Sajt. Znanje. Zarada.

Ako želiš da dobiješ sve ovo

 • Domen 14$ + Hosting 34$ + WP tema 59$
 • Pomoć 1 na 1 u izradi tvog WP sajta
 • Video kurs Marketing sistem 250 tutorijala
 • Zarada od svake prodaje 30$ + 10$ mesečno

Uključi se u Affiliate program Znanje i Zarada

2 responses to “Šta je affiliate marketing”

 1. Mylie Wiggins Avatar

  I like the efforts you have put in this, regards for all the great content.

  1. Dejan Burić Avatar

   Thank you very much Mylie Wiggins.

Pomozi da kreiram bolji sadržaj.
Ukucaj komentar ili pitanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *